Consultanţă, asistenţă şi reprezentare juridică - 0755.423.558

luni, 9 septembrie 2013

Ieşirea din indiviziune în noul cod civil

Partajul se poate realiza pe cale convenţională – atunci când coproprietarii se înţeleg între ei cu privire la modalitatea de realizare a partajului sau prin hotărâre judecătorească – atunci când părţile nu se înţeleg cu privire la modalitatea de împărţire a bunului comun.

În toate cazurile, fie că se realizează prin buna învoială sau prin hotărâre judecătorească, toţi coproprietarii trebuie să ia parte la împărţeală, neparticiparea tuturor fiind un caz de nulitate absolută.
 Dreptul de a cere sistarea stării de indiviziune aparţine fiecărui coproprietar; cu toate acestea, art. 673 din Noul cod civil prevede posibilitatea instanţei de a suspenda soluţionarea acţiunii de partaj pe o perioadă de cel mult un an, în situaţia în care s-ar pune problema prejudicierii grave a intereselor celorlalţi coproprietari.
În acţiunea de partaj, care este o acţiune reciprocă, oricare din coproprietari are calitate procesuală activă, acţiunea urmând a fi exercitată în contradictoriu cu toţi ceilalţi coproprietari. De asemenea, au calitate procesuală activă şi succesorii în drepturi ai coproprietarilor, fie prin acte între vii, fie pentru cauză de moarte.
Dreptul de a cere partajul, deşi este imprescriptibil sub aspect extinctiv, poate fi totuşi paralizat în situaţia în care unul dintre coproprietari a uzucapat cotele-părţi din drept ale celorlalţi coproprietari.
Una dintre modalităţile de ieşire din indiviziune este prin formarea loturilor egale. Prin această modalitate, în primul rând se va forma şi evalua masa de partajat, urmând a se proceda la alcătuirea şi atribuirea loturilor. Loturile vor fi alcătuite potrivit principiului egalităţii nu numai în valoare, dar şi în natură, dându-se fiecărui copărtaş aceeaşi cantitate de mobile, de imobile, de drepturi şi creanţe, de aceeaşi natură şi valoare.
Inegalitatea în natură a loturilor se compensează printr-o sumă de bani, numită sultă. Stabilirea sultei este admisibilă numai în caz de inegalitate a loturilor, pentru întregirea drepturilor celorlalţi copărtaşi.
Soluţia atribuirii bunului către unul dintre coproprietari are caracter subsidiar în raport de soluţia împărţelii în natură, aplicându-se atunci când bunul comun este indivizibil sau nu este comun partajabil în natură. Atribuirea bunului unui coproprietar este posibilă însă numai cu acordul expres al acestuia. De asemenea, evaluarea bunului comun este necesară întotdeauna când se aplică soluţia atribuirii bunului unui coproprietar, iar dacă părţile nu se învoiesc cu privire la valoarea bunului, instanţa va dispune efectuarea unei expertize, pentru a se stabili valoarea de circulaţie a bunului la data judecăţii.
De asemenea, o altă variantă de împarţire este modalitatea privind vânzarea bunului, aceasta fiind privită ca o modalitate subsidiară.
Potrivit prevederilor Codului civil, sistarea stării de indiviziune trebuie realizată prin împărţirea masei partajabile în loturi de bunuri, în raport cu numărul coindivizarilor şi cotele ce li se cuvin, în scopul deplinei egalităţi a părţilor sub rezerva compensării în bani a inegalităţii loturilor. Cât priveşte partajul în natură ca modalitate de sistare a indiviziunii, ori de câte ori este posibilă atribuirea în natură a bunurilor, prin formarea mai multor loturi, folosirea acestei modalităţi de partajare este obligatorie pentru instanţă, dacă părţile cer ca atribuirea să se facă în natură. În acest sens, instanţa trebuie să împartă bunurile indivize astfel încât toţi coindivizarii să primească bunuri de aceeaşi natură, dacă acest lucru este posibil, iar loturile să fie egale din punct de vedere valoric. Pe de altă parte, instanţa are obligaţia să împartă bunurile potrivit acordului de voinţă a coindivizarilor, care constituie un criteriu esenţial pentru încetarea stării de indiviziune.
Un aspect important de care trebuie să se ţină cont este că la efectuarea partajului, în aplicarea principiului egalităţii copartajanţilor, trebuie să se aibă în vedere valoarea bunului la data judecăţii, iar nu valoarea existentă în momentul naşterii stării de coproprietate.

Sursa: www.legalmagazin.ro


11 comentarii:

  1. Buna ziua, in cazul in care terenul care este sub casa construita cu mult timp inainte( adica asa am cumparat-o) apartine celorlalti, se poate sa fim pusi sa o daramam ca sa isi poata lua terenul?

    RăspundețiȘtergere
  2. De principiu, exista posibilitati juridice de aparare, fara a fi neaparat obligati la demolarea constructiei, insa pentru un raspuns corect si complet sunt necesare mai multe detalii, drept pentru care va rog sa folositi formularul de contact.

    RăspundețiȘtergere
  3. Intr-un proces avind ca obiect: dezbaterea succesiunii,iesirea din indiviziune si partajul in natura a bunurilor,casa si teren care articole de lege sint aplicabile si trebuie invocate .Eu trebuie sa depun intimpinare la o cerere de chemare in judecata avind ca obiect cele mentionate mai sus .Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde ce aparari veti face prin intampinare. (asa intrebare, asa raspuns!)

      Ștergere
  4. Codul civil: neparticiparea tuturor fiind un caz de nulitate absolută. Deci, dacă unul dintre moștenitori nu dorește partajul pentru că nu îi convine, îi blochează și pe ceilalți. Caz concret: împărțirea unui apartament care nu se poate locui de către două familii.Înțeleg că tot moștenitorii trebuie să ajungă la o înțelegere. Halal cod civil.

    RăspundețiȘtergere
  5. Codul civil: neparticiparea tuturor fiind un caz de nulitate absolută. Deci, dacă unul dintre moștenitori nu dorește partajul pentru că nu îi convine, îi blochează și pe ceilalți. Caz concret: împărțirea unui apartament care nu se poate locui de către două familii.Înțeleg că tot moștenitorii trebuie să ajungă la o înțelegere. Halal cod civil.

    RăspundețiȘtergere
  6. si cu iesire din indiviziune cum este?
    Dispoziţii generale referitoare la partajul succesoral

    Art. 1143

    Starea de indiviziune

    (1) Nimeni nu poate fi obligat a rămâne în indiviziune. Moştenitorul poate cere oricând ieşirea din indiviziune, chiar şi atunci când există convenţii sau clauze testamentare care prevăd altfel.

    (2) Dispoziţiile art. 669-686 se aplică şi partajului succesoral în măsura în care nu sunt incompatibile cu acesta.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am donat fiului meu un apt in casa in care locuiesc. El cere acum jesirea din indiviziune a terenului aferent invocand motivul: sa aiba curtea lui. Ma simt frustat, ce va urma? Va rog sa ma sfatuiti: mirceavalentin.rusu@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna ziua, dle. Rusu, detaliile spetei dvs. va rog sa le comunicati in privat, folosind formularul de contact, urmand a va raspunde in functie de particularitatile cazului.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna ziua! Am avut un proces si in cererea de chemare in judecata avocatul meu a cerut "IESIREA DIN INDIVIZIUNE, in referire la suprafata de teren de 5 ha situata in extravilanul localitatii X. titlul de proprietate nrX, prin atribuirea imobilului in natura catre reclamanta X (adica eu) cu obligarea la plata sultei catre part, in conformitate cu cotele ce revin fiecaruia." La proces au venit toti mostenitorii iar cei care nu au venit au depus intampinari ca sunt de acord ca toate cele 5 ha din titlul de proprietate sa mi se dea mie. Judecatorul a cerut si declaratii ca au primit sulta. S-au depus ci acestea. S-a depus tot ce a cerut judecatorul. A rama procesul in pronuntare si vad acum ca pe portal apare ca se respinge cererea de chemare ca neintemeiata. Acum astept hotararea. Spuneti-mi va rog ce sa fac? Este posibil ca avocata sa nu fi facut cerea cum trebuie? Si chiar daca nu a facut-o, in timpul procesului toti mostenitorii au spus sa mi se dea mie cele 5 ha.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va trebui sa asteptati sa se comunice hotararea si sa vedeti motivele de respingere a hotararii. Nu pot aprecia munca dnei. avocat din prisma a ceea ce mi-ati spus si, oricum, nu sunt in masura sa fac asta. Asa cum pot exista erori din partea avocatului, pot exista si din partea instantei sau, pe parcursul procesului, pot aparea situatii noi, ce nu au putut fi luate in calcul. Dupa comunicarea hotararii, va veti putea lamuri. Un sfat juridic corect nu va pot da bazat doar pe ceea ce mi-ati comunicat, intrucat ar fi necesara studierea dosarului.

      Ștergere