Consultanţă, asistenţă şi reprezentare juridică - 0755.423.558

vineri, 5 mai 2017

Modificări în materia ordinului de protecție - excepție de neconstituționalitate admisă


 Curtea Constituțională a României a admis excepția de neconstituționalitate a articolului 5 litera c din Legea 217/2003 privind combaterea violenței în familie, care impunea obligația ca persoanele care au avut relații de concubinaj sau asemănătoare celor părinte-copil să conviețuiască pentru a se îndeplini condiția calității procesuale. Prin admiterea excepției a fost eliminată cerința conviețuirii și a fost extinsă aplicabilitatea normelor privind emiterea ordinului de protecție.

Decizia Curții vine ca urmare alinierii dispozițiilor legale interne cu normele europene. Articolul 3 din Convenția din 11 mai 2011 a Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, ratificată de România prin Legea nr. 30/2016, prevede că ”violența domestică înseamnă toate acțiunile de violență fizică, sexuală, psihologică sau economică, care se produc în mediul familial sau domestic ori între foștii sau actualii soți sau parteneri, indiferent dacă agresorul împarte sau a împărțit același domiciliu cu victima.”
Totodată, instanța a avut în vedere faptul că, în conformitate cu articolul 20 alin. 2 din Constituția României, în cazul unor neconcordanțe între normele interne și cele internaționale la care România este parte, reglementările internaționale au prioritate.
Decizia este definitivă și general obligatorie, de imediată aplicare.



Articol publicat la data de 3.05.2017 în www.presagalati.ro
http://presagalati.ro/ordinul-de-protectie-exceptie-de-neconstitutionalitate/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu