Consultanţă, asistenţă şi reprezentare juridică - 0755.423.558

luni, 19 noiembrie 2012

Obligativitatea medierii

Începând cu 1 octombrie 2012 au intrat în vigoare dispoziţiile Legii 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator (modificată şi completată prin Legea 115/2012) ce instituie obligativitatea informării cu privire la mediere pentru fiecare persoană (fizică sau juridică) ce îşi propune deschiderea unui proces judiciar în anumite domenii expres prevăzute de lege. Aceeaşi obligativitate este prevăzută şi pentru părţile ce se află deja cu o cauză pe rolul instanţelor de judecată.
În acest sens, părţile sunt ţinute să parcurgă o şedinţă de informare cu privire la mediere.
Instanţele sunt şi ele ţinute să ceară, tuturor părţilor din dosar, dovada parcurgerii acestei şedinţe de informare. Această obligativitate a solicitării, respectiv prezentarea dovezii, se va aplica începând cu luna ianuarie 2013.
În vederea asigurării acestei informari a tuturor părţilor din dosar, mediatorul va parcurge anumite etape specifice medierii, în funcţie de fiecare cauză în parte. În acest sens, prin lege se instituie o procedură flexibilă, ce permite mediatorului să aplice un model propriu de organizare a procedurii de mediere (în condiţiile legii) pentru a răspunde cât mai bine nevoilor celor ce i se adresează.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu